فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1390)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آرامجو، الهام ملک زاده صفحه 1
    در دوره ی قاجاریه، ایران در نتیجه سیاست های دو قدرت بزرگ روسیه و انگلیس و تاثیر غرب، دستخوش تحولات چشمگیری شد که وجوه حیات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن را در بر گرفت.
    ولایت قاینات نیز به عنوان منطقه ای دور افتاده در جنوب خراسان و در همسایگی افغانستان و نزدیکی هند بریتانیا، از این تحولات مستثنی نبود. برای بریتانیا که دل نگرانی عمده اش در سده ی نوزدهم، جلوگیری از گسترش نفوذ روسیه و از اوایل قرن بیستم آلمان به سوی هندوستان بود، منطقه قاینات نمی توانست فاقد اهمیت راهبردی باشد. از همین روی قاینات به سبب موقعیت جغرافیایی خاص خود در سراسر عصر قاجاریه، پهنه ی رقابت و سیاست های دو قدرت بزرگ و استعماری بریتانیا و روسیه گردید. این در حالی بود که دولت ایران نیز به منظور حفظ تمامیت ارضی و نیز منافع کشور و خزانه مرکزی، سیاست های خود را در این ولایت دنبال می کرد. این شرایط که بی تردید تجربه ای بی سابقه بود، تحولات محلی را تحت تاثیر خود قرار داد.
    بنابه یافته های پژوهش حاضر، قاینات در سال های پایانی قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، شاهد رقابت قابل توجه قدرت هایبزرگ روس و بریتانیا بود. از منظر سیاسی، نفوذ فزاینده این دو قدرت با اقدامات شان در عزل و نصب امرای خزیمه همراه بود که ضمن کاهش اقتدار دولت مرکزی، وابستگی حکام ولایت را به یکی از این دو قدرت بزرگ در پی داشت. مضاف بر آن، بعضی از فعالیت های آنها، بویژه در اثنای جنگ جهانی اول خرابی های زیادی را برای ولایت مذکور به دنبال آورد. پژوهش حاضر، ضمن پرداختن به اوضاع سیاسی قاینات در دوره مذکور، به بررسی تاثیر حضور قدرت های بیگانه در سیاست این ولایت می پردازد.
    کلیدواژگان: روسیه، انگلیس، قاجاریه، قاینات، تحولات سیاسی
  • عمران راستی صفحه 26
    خراسان بزرگ یکی از سرزمینهای تاریخی است که در بخش وسیعی از تاریخش به طور کامل در گستره سرزمینی ایران قرار داشته است. محدوده خراسان بزرگ در نقشه سیاسی امروز جهان، سه استان خراسان ایران، بخش اعظم افغانستان و قسمتهای جنوبی ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان را در بر می گیرد. علاوه بر این واژه هایی چون «ایران بزرگ»،«خراسان بزرگ»، «سیستان بزرگ» و «بلوچستان بزرگ» ما را به دوره ای تاریخی رهنمون خواهد ساخت که تمامی قرن نوزدهم و بخشی از قرن بیستم را در بر می گیرد.
    این دوره از منظر تقسیمات دوره ای ژئوپلیتیک، دوره ژئوپلیتیک استعماری نامیده می شود و مهمترین رقابت ژئوپلیتیکی این دوره که ایران بزرگ بازمانده از امپراتوری نادری و سرزمینهای تاریخی آن از جمله خراسان بزرگ را از تحولاتش متاثر ساخت، رقابت ژئوپلیتیکی بین دو قدرت بزرگ استعماری آن دوره یعنی روسیه و بریتانیا بود که به «بازی بزرگ» موسوم گردید.
    این مقاله با اتخاذ رویکردی تاریخی و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی تاثیرات رقابت ژئوپلیتیکی بازی بزرگ بر خراسان بزرگ به عنوان یکی از سرزمینهای تاریخی ایران بزرگ پرداخته است. خراسان بزرگ به علت موقعیت جغرافیایی اش، ضعف حکومت قاجار و عوامل تاریخی و جغرافیایی دیگر، بیشترین تاثیرات را از رقابت ژئوپلیتیکی بازی بزرگ پذیرفت که از مهمترین آنها، تجزیه خراسان بزرگ، تحمیل مرزهای بین المللی بر پیکره خراسان بزرگ با میراثی از اختلافات ارضی و مرزی، تقسیم برخی از اقوام توسط مرزهای ترسیم و تحدید شده، ایجاد کشور حائل افغانستان با کوله باری از منابع جغرافیایی تنشهای بین المللی، ترسیم مرزهای کنونی کشورهای آسیای مرکزی در ساختار تقسیمات درونی شوروی و تلاش در جهت استحاله هویتی، زبانی و تاریخی قسمتهای جدا شده از خراسان بزرگ بود.
    بسیاری از این مشکلات که ریشه در رقابت بازی بزرگ دارند هنوز به صورت حل نشده گریبان گیر کشورهای حاصل از تجزیه خراسان بزرگ هستند.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، بازی بزرگ، دوره ژئوپلیتیک استعماری، مرزهای تحمیلی
  • مفید شاطری، محمد امین روستا صفحه 61
    امروزه غالب اندیشمندان بر این باورند که وجود فقر نه به دلیل کمبود منابع است، بلکه عدم دانش وآگاهی لازم در مورد نحوه استفاده و بکارگیری منابع، مهمترین عامل در تشدید فقر بشمار می رود. در این راستا توسعه منابع انسانی از طریق آموزش و جلب مشارکت آنان در فعالیت های تولیدی بویژه برای زنان روستایی که به عنوان نیروی اصلی فعالیت های کشاورزی می باشند از اهمیتی حیاتی برخوردار می باشد.
    تحقیق حاضر که با تکیه بر یافته های میدانی به مطالعه تفاوت تاثیر گذاری نوع آموزش زنان روستایی و مشارکت آنان در فعالیت های کشاورزی در دهستان خوسف از توابع بخش خوسف شهرستان بیرجند پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق 41 روستای دارای سکنه دائم بعد از حذف مکان های تابع دهستان خوسف می باشد. روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی است که در مرحله نخست روستاهای نمونه و در مرحله دوم حجم نمونه خانوار از میان روستا های انتخاب شده با بهره گیری از فرمول کوکران انتخاب شده اند. نهایتا از 848 خانوار روستاهای نمونه، 134 خانوار انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفت.
    نتایج نشان دهنده آن است که بین آموزش رسمی و میزان مشارکت زنان در فعالیت های زراعی و دامی تفاوت معنادار، و میزان مشارکت در فعالیت های زراعی تفاوت معنادار مستقیمی وجود دارد. همچنین بین آموزش های غیررسمی و میزان مشارکت زنان در فعالیت های زراعی و دامی تفاوت معنادار وجود داشت.
    کلیدواژگان: مشارکت زنان، آموزش های رسمی و غیر رسمی، دهستان خوسف، زنان روستایی
  • جلیل الله فاروقی هندوالان، علی علیزاده، ابراهیم محمدی، زهره ناصری صفحه 84
    وجود واژه های بسیط و ظرفیت پیشوندی هر زبان به تنوع واژه سازی کمک می کند. زبان فارسی قرن های چهارم تا ششم این ظرفیت را بالفعل در اختیار داشته است ولی از قرن ششم به بعد، این ویژگی در فارسی اندک اندک از میان رفته است و به جای استفاده از افعال بسیط از افعال مرکب که قدرت زایایی زبان را بسیار کم می کنند، استفاده شده است. بنابراین، احیای افعال بسیط و پیشوندی وظیفه ای است که باید به آن پرداخت تا امکان مشتق سازی از فعل و در نتیجه افزایش قدرت زایایی زبان فارسی دوباره فراهم گردد.
    تاریخ بیهقی از گنجینه های ارزشمند نثر فارسی به شمار می آید که در این مهم می تواند بسیار کارا باشد. در میان عناصر زبانی به کار رفته در تاریخ بیهقی، فعل بزرگترین و انعطاف پذیرترین عنصری است که در خدمت قلم بیهقی قرار گرفته است.
    در این مقاله نشان داده می شود که وجود پیشوند تا چه اندازه به تنوع افعال و معانی آنها و ساخت افعال بسیط یا مشتقی که می توان آنها را جایگزین عبارات فعلی یا افعال مرکبی پرکاربرد امروزی کرد، کمک می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، فعل بسیط، فعل مرکب، اشتقاق
  • سیستم و ابزار دفاعی در دژهای ایران اسلامی / مطالعه موردی: دژه ای اسماعیلیه در منطقه قهستان
    محمد فرجامی صفحه 107
    انسان ها از ابتدای خلقت با روش های مختلف و متنوعی از خود در مقابل ناملایمات طبیعی و انسانی محافظت می کرده اند، اما شکل و روش دفاعی بناها به فراخور رشد ذهنی و فکری بشر تغییر کرده و رشد یافته است. در دوره های مختلف پیش از تاریخ، انسان ها بسته به شرایط طبیعی و جغرافیایی نقاط مختلف کره زمین، روش های دفاعی مختلفی را مدنظر قرار داده اند.
    لذا روش های دفاعی در قرون میانه اسلامی از تنوع بسیار زیادی برخوردار بوده است، زیرا دژسازی و ساخت و ساز ساختارهای دفاعی که در دوره های اشکانی و ساسانی با خشت، گل، لاشه سنگ و ملات گچ به تعداد بسیار زیادی در سراسر قلمرو سیاسی و فرهنگی پارت ها و ساسانیان ایجاد شده بود، در این دوره نیز به نوعی تکرار شد و اسماعیلیه با ساخت دژهای سنگی بر ارتفاعات، در قلمرو سیاسی سلاجقه عامل مهم مقاومت در برابر قدرت خودکامه سلاطین سلجوقی بودند. اسماعیلیان با ساخت این دژها، هم به نوعی شیوه های معماری دوران تاریخی خصوصا ساسانی را یادآور شدند و هم ویژگی و تنوع خاصی به معماری خویش دادند. آنان با ساخت دژ در ارتفاعات و بلندی ها در نقاط مختلف جهان اسلام خصوصا شرق ایران (قهستان)، دره الموت، اصفهان و سوریه (جبل بهرا) قدرت فوق العاده خود را به رخ شاهان سلجوقی، صلیبیون و سایر دشمنان خود در جامعه آن روز کشیدند.
    این تحقیق به صورت میدانی صورت گرفته و بخش هایی از آن نیز که دسترسی به خود قلعه نبوده از منابع و کتب مرتبط استفاده شده است و از سویی به تفسیر و تشریح در مورد ساختار دفاعی دژها در طول دوره های مختلف پرداخته است و سپس به ساختار و شکل دفاعی دژهای اسماعیلی در منطقه قهستان به طور خاص اشاره شده است.
    کلیدواژگان: دژهای کوهستانی، اسماعیلیه، سلجوقیان، قهستان
  • جواد مکانیکی صفحه 140
    روابط اجتماعی شهر و روستا، شامل الگوی مراجعات دوره ای و جریانات جمعیتی نقش عمده ای در ناپایداری جمعیتی سکونتگاه های روستایی دارد و از آنجا که مهاجرتهای روستایی عمدتا تحت تاثیر کاهش درآمد سرانه و فرصت های شغلی است، این مقاله سعی دارد ضمن تبیین عوامل مولد جریانات جمعیتی، اثر آن را بر ناپایداری سکونتگاه های روستایی در ابعاد اقتصادی - اجتماعی به ویژه به شکل تخلیه جمعیتی روستاها مشخص سازد. روش تحقیق اسنادی - میدانی است. حجم نمونه تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای در سطح سکونتگاه شامل 40 روستا و در سطح خانوار شامل 274 خانوار بود. از آزمون های آماری مانند ضریب همبستگی، به روش پیرسون و رگرسیون چند متغیره، به منظور سنجش شاخص های مورد نظر و پاسخگویی به سوالات تحقیق استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین جریانات جمعیتی در محدوده مورد مطالعه با تخلیه جمعیتی از یک طرف و ناپایداری سکونتگاه های روستایی از طرف دیگر، رابطه مستقیمی وجود دارد که ناشی از روابط اجتماعی شهر و روستا است.
    کلیدواژگان: روابط شهر و روستا، مهاجرت های روستایی، تخلیه جمعیتی، سکونتگاه های روستایی، بخش مرکزی بیرجند
  • محمد معمارزاده صفحه 162
    خاوران نامه یکی از آثار ارزشمند تاریخ نگارگری ایران است. متن این اثر توسط ابن حسام خوسفی شاعر سده ی نهم سروده شده است. مضمون اصلی این اثر مبین مقام و منزلت علی (ع) و شرح نبردهای آن حضرت می باشد. برخی از مضامین خاوران نامه برگرفته از اسطوره های باستانی ایران است. عوامل متعدد در ارتقای این اثر، به عنوان یک شاهکار نگارگری ایران، دخیل بوده اند در میان این عوامل افزون بر سیاست حکام، ویژگی های سبکی و توانمندی های خالق اثر نیز در خور اهمیت است.
    در مقاله حاضر به شیوه تحلیلی ضمن تبیین عوامل موثر در آفرینش نگاره ها، تحلیل نمادها و مفاهیم آن نیز مد نظر بوده است. دستاورد تحلیلی این مقاله مبین پیوندهای تنگاتنگ هنر و مذهب، همچنین نشانگر تعاملات هنر، مذهب و سیاست در سده نهم می باشد.
    کلیدواژگان: خاوران نامه، ابن حسام خوسفی، نگارگری ایرانی، سده ی نهم
|
  • Aramjoo, Ali, Malekzadeh, Elham Page 1
    During the Quajar era, Iran underwent a lot of change regarding its political, economical, and social life due to the policies of the superpowers Russia and Britain and the impact of the Western World. The area of Ghayenat, too, as a faraway land in the south of Khorasan and in the neighborhood of Afganistan and close to the India of Britain was not and exception. For Britain whose principal worry during the 19th century (A. D.) was to prevent the influence development of Russia and (from the beginning of the 20th century A.D.) Germany toward India, it was not possible for Ghayenat area not to have crucial importance. Thus, Ghayenat, because of its especial geographical position, was a domain of rivalry of the two great colonial powers; i.e. Britain and Russia, during the whole period of Quajar. This coincided with the fact that the Iranian government of the period, too, for territorial integrity and the interests of the country and the General Treasury followed its policies in the area. These conditions, which were undoubtedly an unprecedented experience, affected the local changes. According to the findings of the present study Ghayenat faced the significant rivalry of the superpowers Russia and Britain during the final years of the 19th and the beginning of the 20th centuries. From political point of view, the everyday increasing of the influence of these powers was associated with the appointment and dismissal of Khozeimeh rulers, which - while decreasing the authority of the central government – was followed by the dependence of the rulers of the area on one of these two powers. Moreover, some of their measures, especially during the World-War I left a lot of destruction behind them in the area. The present study, while discussing the political condition during the period, surveys the effect of the foreign powers on the policy of the area.
    Keywords: Russia, Britain, Quajar dynasty, Ghayenat, Political changes
  • Rasti, Omran Page 26
    The great Khorasan is a historical region, which in a vast part of its history is entirely located in the domain of Persia. It spans what is now most of Afghanistan, northeastern Iran, and the southern parts of Turkmenistan, Uzbekistan and Tajikistan. Besides, terms such as "Great Iran", "Great Khorasan", "Great Sistan" and "Great Balochistan" lead us to a historical era which includes all the nineteenth and a part of the twentieth centuries. From the view of periodic Geopolitical divisions, this era is called colonial Geopolitical era. The most significant Geopolitical rivalry which led to transformations in the "Great Persia" inherited from Naderi empire and its historical territory including "the great Khorasan" was the Geopolitical rivalry between the two colonial powers of the era, i.e. Russia and Britain, which was known as "the great game".Having a historical outlook and using a descriptive-analytic method, this paper analyses the effects of the great game Geopolitical rivalry on "the great Khorasan", as one of the historical territories of "the great Persia". "The great Khorasan", due to its geographical position, the weakness of Qujar government, and other historical and geographical factors received the most impacts from the geopolitical rivalry of the "great game". The most important of these impacts were the disintegration of the "great Khorasan", the superimposition of international borders on the province together with territorial and border differences, division of some peoples based on the marked and limited borders, the establishment of intermediate Afghanistan with a pack of international and geographic challenges, marking of the present day borders of central Asia countries which used to be within the Soviet Union internal structure, and trying to alienate the history and character of the disintegrated parts of "the great Khorasan".Many of these problems which have their roots in the rivalry of the "great game" are yet unsolved and face the countries that are the outcome of the great Khorasan's disintegration. Keywords: Great Khorasan, Great Game, Colonial Geopolitics era, Superimposed boundaries.
  • Shateri, Mofid, Roosta, Mohammad Amin Page 61
    Most of scholars today believe that poverty is not due to deficiency in the sources but it is because of lack of knowledge and necessary awareness regarding how to use them, which are the most important factors to increase poverty. Thus, developing human sources through training and persuading villager women, as the main farming force to participate in productive activities has got a lot of importance. The present paper, which is on field findings, studies the difference of effectiveness of various trainings of villager women and their participation in the farming activities in Khoosf rural district, as one of the suburbs of Khoosf section of Birjand. The statistical population in this study was 41 inhabited villages except for the spots which were under the citizenship of Khoosf section. Sampling method was a randomized multi-stage one in the first stage of which sample villages and in the second stage sample population of families out of the selected villages were diagnosed using kookran formula. Finally out of 848 families in sample villages 134 families were queried. The results indicate that there is a significant difference between formal training and the extent of women's participation in farming and domestication of cattle. There was also a direct significant difference between formal training and participation in farming activities themselves. Moreover, there was a significant difference between informal training and women's participation in farming activities and domestication of cattle.
    Keywords: Women's participation, Formal, informal training, Khoosf rural district, Villager women
  • Faroughi Hendovalan Jalilollah, Alizadeh Ali, Mohammedi Ebrahim, Naseri Zohreh Page 84
    Having simple words and prefixing capacity of any language helps itself with a variety of word-formation.Persian of 4th-6th centuries(Hejri) used to have this capacity in action, but after the 6th century this feature of Persian vanished little by little and instead of using simple verbs compound verbs, which decrease the generative aspect of language a great deal, was used. Therefore, reviving simple and prefixal verbs is a task which must be attended to so that forming derivatives of verbs, and as a result increasing of the generative aspect of Persian, would become possible again. Beihaghi History is one of the valuable prose treasures of Persian which can be very useful in this important issue. Among the linguistic elements used in Beihaghi History "the verb" is the greatest and most flexible element at the service of Beihaghi's writing. The present paper shows to what extent "prefix" helps to having a variety of verbs and their meaning, as well as making simple verbs or derived ones; which can substitute phrasal verbs or compound verbs with a wide application.
    Keywords: Beihaghi History, Simple verb, Compound verb, Derivation
  • Farjami, Mohammad Page 107
    Since the beginning of their creation, human beings have defended themselves against natural disasters and human catastrophes in different and various ways, but the form and pattern of defending buildings has changed and evolved depending on man's mental development. During various pre-historic eras, depending on natural and geographical conditions of different spots on the Earth, men have taken different defending strategies into consideration. Thus, defending strategies were very various during medieval Islamic centuries because building strongholds and building defending structures during Arshakuni and the Sassanide eras by means of mud-bricks, mud, stones, and chalk mixture in great numbers took place all over the political and cultural territories of Parthia and Sassanide, which were repeated in a way during this period. Ismailia, by building stone strongholds at the heights, were an important factor of resistance against self-centered power of Sultans in the territory of Seljuqs. By building these strongholds, Ismailia somehow manifested the architecture of Sassanide era and meanwhile granted a creative feature to their own architecture. They casted their extra power in the teeth of Seljuqs, crusaders, and their other enemies in the community of those days by building strongholds at the heights in different spots of the Islamic world especially in the east of Iran (Ghohestan), Almut Valley, Isfahan, and Syria (Jabal Bahra).The present research is a field one and where the strongholds themselves were not available relevant books and sources were used. Moreover, it interprets and explains defending structures of the strongholds along different eras. Then, with a special perspective, the structure and defending form of Ismailia strongholds in Ghohestan have been pointed to. Key
    Keywords: Mountainous strongholds, Ismailia, Seljuqs, Ghohestan
  • Mikaniky, Javad Page 140
    Rural-Urban social relationships including periodical traveling pattern and population flows have a major role population instability of rural settlements. since rural migrations is basically under the influence of decreasing of per capita and occupational opportunity this paper aims at determining not only the productive factors of population flows but also their effects on instability of rural settlements in socio-economic dimensions, specially in the form of rural depopulation. The research method employed is predicative-survey. The research population was 40 inhabited villages covering 274 families in the central district of Birjand. Statistical tests such as coefficient correlation, Pearson's distribution test, and regression complex variable test were used to examine the research indices and answer the queries concerning the research. The results obtained indicate that there is a direct correlation between population flows and depopulation on one hand and instability of rural settlements on the other, which is the result of social correlation between rural and urban centers.
    Keywords: Rural, urban correlation, Rural migrations, Depopulation, Rural settlements, Birjand central district
  • Memarzadeh, Mohammad Page 162
    The oriental letter is one of the valuable works in the history of Iranian art gallery. The context of this work has been composed by Ibne Hesam-e-Khoosfi, the poet of the ninth century (A.H.). The principal content of this work defines the position and value of Ali (God bless him) and explanation of his battles. Some of the contents of the oriental letter are derived from Iranian ancient myths. Various factors have been decisive in the improvement of this work, as a masterpiece of Iranian art gallery. Among these factors, save the policy of rulers, stylistic peculiarities and capabilities of the creator of a specific work is important. In the present paper, using an analytical method and defining influential factors in creating artistic figures, analysis of symbols and their concept have been taken into account. The analytical result of this paper reveals the close connection between art and religion and shows the interaction of art, religion, and politics in the 9th century. (16th century A.D.).
    Keywords: oriental letter, Ibne Hesam, e, Khoosfi, Iranian art gallery, 9th century